Volgens de huidige wet- en regelgeving rond het Basisnet is bepaald dat langs en boven de gehele transportas niet mag worden gebouwd indien er op een deel of de gehele route een 10-6 plaatsgebonden risicocontour wordt berekend. Momenteel wordt een aanpassing van deze regelgeving onderzocht, waarbij onder andere deze risicocontour mogelijk komt te vervallen. Dit is aanleiding voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om nader onderzoek uit te voeren naar het over- of onderbouwen van transportassen (weg en spoor) waar vervoer van gevaarlijke stoffen over (kan) plaatsvinden. Voor beide modaliteiten wordt er gekeken naar de effectiviteit van beschermende maatregelen in het geval van de volgende drie typen scenario’s: brand, explosie en gifwolk. In deze rapportage zijn de bevindingen van dit onderzoek opgenomen, en worden aanbevelingen gedaan voor alternatieve regelgeving op dit gebied. Hierbij is uitsluitend het aspect omgevingsveiligheid (veiligheid van omwonenden langs/boven een transportas) beschouwd.

Metadata:

  • Opdrachtgever: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Auteur(s): afdeling SAVE (Antea Group)
  • Datum laatste actualisatie: 14-11-2024

Meer informatie over dit praktijkvoorbeeld

Met welk doel is het voorbeeld opgesteld? 

Het doel van het onderzoek is meer inzicht krijgen naar welke risico’s het over- en onderbouwen van het spoor en weg (met woningen of kantoren/commerciële activiteiten) met zich meebrengt in relatie tot de omwonenden en de infrastructuur. Het onderzoek richt zich enkel op omgevingsveiligheid. Andere aspecten die aan de orde zijn bij over- of onderbouwen, zoals bereikbaarheid van de infra, kosten, etc. vallen buiten de scope van dit onderzoek. Aanvullend is meer kennis nodig naar mogelijke beheersmaatregelen en in welke situaties deze zinvol zijn om te implementeren, zowel ter bescherming van de omwonenden als de infrastructuur.

Waartegen biedt het voorbeeld bescherming?

Brand (plasbrand, fakkelbrand, wolkbrand), explosie (koude BLEVE, warme BLEVE, gaswolkexplosie) of een gifwolk.

Wat is het beoogde effect van het toepassen van het voorbeeld?

Het is niet mogelijk om één maatregelpakket voor te schrijven die in alle gevallen passend is. Dat betekent dat per situatie en per specifiek project een voor dit project specifiek en gericht maatregelonderzoek nodig is. We leveren een algemene basis voor maatregelkeuzen. Op basis van de gemaakte beleidskeuze is het in alle gevallen sterk aan te bevelen experts in te schakelen die een goede analyse en de juiste adviezen kunnen geven.

Tenslotte is in dit onderzoek gekeken naar maatregelen om de mensen in de over- of onderbouwing te beschermen. Voor de omgeving rondom de overbouwing betekent het echter – behoudens de bevolking rondom de uitmonding van de overbouwing – doorgaans een verbetering van de externe veiligheidssituatie als er gekozen wordt voor een overbouwing. Immers, de overbouwing zal waarschijnlijk als een buffer fungeren om de effecten naar de omgeving tegen te gaan. Voor onderbouwing geldt dit logischerwijs niet.

Beperkingen aan effectiviteit van bescherming:

Bij een over- of onderbouwing wordt de risicomodellering in de derde dimensie complexer. Zo wordt bij de driedimensionale risicobenadering het bezwijken van het gebouw boven de infrastructuur een cruciaal scenario. De gevolgen van scenario’s in de overkapping zijn dus wezenlijk anders dan in open lucht.

Type omgeving:

Over- en onderbouwde spoor- en wegroutes die onderdeel uitmaken van het Basisnet.

Wat kan de gebruiker leren van het voorbeeld?

Voor beide modaliteiten is er voor verschillende vormen over- en onderbouwing een overzicht van de mogelijke blootstellingen, gewenste maatregelen, en de situatie na (gedeeltelijke) mitigatie.